Geschiedenis

Geschiedenis BCD

Het ontstaan van Biljart Centrum Dronten

                 

 

 

In 1983 was er al een biljartclub in hotel restaurant “Het  Galjoen” .

De toenmalige uitbater van Het Galjoen, Willem Janssen, was medebiljarter. Enkele namen van spelers uit die tijd zijn Chris Woltjer, Piet Kamp, Rieks Jongman, Bart Zuidhof, Henk Anema.

Op de maandag was de wekelijkse clubavond en op de donderdagavonden werden de thuiswedstrijden voor de bond gespeeld. Dit team speelde onder de naam B.C. ’t Galjoen.

De biljartclub in Het Galjoen varieerde van seizoenen met ± 7 à 8 spelers tot seizoenen met ± 14 spelers. Toen was er dan ook een ledenstop want in Het Galjoen stond één speeltafel.

In mei 2003 is de vereniging verhuisd naar buurtcentrum ‘Het Lagerhuis’ langs de Fazantendreef in Dronten.

De biljartclub bestond toen uit ± 7 man. In Het Lagerhuis bestond ook een biljartclub die alleen onderlinge competitie speelde.

Wij zijn toen samengegaan tot één biljartclub met ± 18 spelers. Omdat er in het Lagerhuis één biljarttafel stond, werd de onderlinge competitie over twee avonden gespeeld te weten de maandag en de dinsdag.In die tijd kwamen wij met een team uit voor de bondscompetitie onder de naam B.C. Boogaart, vernoemd naar het bedrijf Boogaart Almere B.V., dat al jaren subsponsor van het team was en nu hoofdsponsor werd. In 2005 heeft het bondsteam zijn beste rangschikking ooit behaald.

Na het districtskampioenschap te hebben behaald, werd de regiofinale in Veenendaal gewonnen waarna het team zich geplaatst heeft voor de landelijke finale in Nieuwegein. In de tweede helft van 2008 kreeg de vereniging te horen dat de woningbouwvereniging per 1 januari 2009 de huur opzegde daar zij andere plannen met het gebouw had. Wij zijn toen naarstig op zoek geweest naar een andere locatie, maar dit viel bepaald niet mee. Zowel de woningbouwvereniging als de gemeente konden niets voor ons betekenen. Daar wij er van overtuigd waren dat wanneer er niet doorgespeeld werd er nooit meer gespeeld zou worden, zijn de ± 7 biljarters gaan praten met Houtwijk BV wat uiteindelijk resulteerde in de opening van een biljartcentrum aan Het Zwarte Water te Dronten.

Op 10 januari 2009 is dit centrum officieel geopend door toenmalig wethouder B. Braaksma. Dit was de start van “Vereniging Biljart Centrum Dronten. In het verleden zat er ook een biljartclub in De Trim Inn te Dronten. Toen de Trim Inn zijn deuren ging sluiten zijn deze spelers verhuisd naar een schuurzolder. Deze spelers hebben zich in 2009 bij B.C.D. aangesloten. Het bondsteam speelde zijn thuiswedstrijden op donderdag. Bij de oprichting van Vereniging B.C.D. heeft het bondsteam zijn naam veranderd in B.C. Dronten. Boogaart is nog steeds hoofdsponsor van het team. In 2009 speelden ± 30 biljarters in het centrum. Begin 2010 was het duidelijk dat er geen toekomst was aan Het Zwarte Water.

Na vele zoektochten en overleg met de gemeente en Optisport Dronten is het ons gelukt om van Optisport een deel van de ruimte boven het zwembad aan de Educalaan 30 te huren.

Per 1 april zit de vereniging aan de Educalaan 30 te Dronten.

Hier hebben wij een eigen horecagedeelte gemaakt en in de zaal hebben wij de beschikking over 3 biljarttafels. Met ingang van september 2010 is er nog een biljartclub bij de vereniging komen spelen, biljartclub Losbandig. Dit betekend dat wij per oktober 2010 met ± 50 spelers actief de biljartsport beoefenen in het centrum. Op de maandagavond de voormalige Trim Inn spelers, op de dinsdagavond de thuiswedstrijden van het bondsteam, op donderdagavond de spelers van B.C.D. en een keer in de twee weken op vrijdagavond de spelers van Losbandig. Op de zaterdag en de zondag kan er vrij gespeeld worden. Wij hopen dan ook op korte termijn een vierde speeltafel te mogen plaatsen. In 2017 werd duidelijk dat de vereniging geen toekomst meer had boven het zwembad. Er werd een nieuw zwembad gebouwd waar geen ruimte meer kwam voor een biljartvereniging. Na een langdurige zoektocht en intensief contact met de gemeente kregen wij de mogelijkheid om 2 lokalen aan de Jupiterweg 20 te Dronten te huren. Dit hebben wij met beide handen aangegrepen en zo is de vereniging tot medio 2027 verzekerd van een onderkomen. Wij hebben de 2 lokalen compleet verbouwd, er is een tussenmuur uitgebroken en een bar gemaakt met behulp van lokale aannemers en heel veel vrijwilligerswerk van de leden. De ruimte is ingericht met 4 wedstrijdtafels waarop 6 dagen per week gespeeld wordt. Op dit ogenblik, augustus 2023, zijn er ± 60 biljarters die actief hun sport / hobby in het biljartcentrum  beoefenen.

Vriendelijke groet van een speler (André Schippers) die al 38 jaar in Dronten biljart.

 

 

 

 

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star