Stoot van de Maand en Tips

Beste medebiljarters van BCD,

Ik wil gaan proberen om voor alle leden een trainingsmethode te gaan starten. Natuurlijk gaan we eerst kijken of er belangstelling voor is.

Hoe het e.e.a. werkt zal ik proberen eenvoudig uit te leggen.

Ik deel het ledenbestand van BCD in 4 groepen.

Elke maand zal ik een verzamelfiguur via door      op de site laten zetten.

Ik zal heel duidelijk uitleggen waar de ballen op het biljart moeten liggen zodat iedereen hetzelfde figuur maakt. ( met potlood de schaduw van de ballen aftekenen. )

Op het mededelingenbord in het lokaal zal ik ook het e.e.a. neer hangen.

Wat is nu de bedoeling.

Ik zie vaak dat er op de vrije middagen heel veel partijtjes worden gespeeld. Misschien vinden jullie dit leuk maar het is niet de manier van effectief trainen.

Om nu echt effectief te gaan trainen kan je ook met 4 man of meer op een tafel het figuur gaan trainen wat die maand opgegeven is.

De bedoeling is dat iedereen om de beurt het figuur maakt. Als je het  figuur maakt dan ga je door om zo veel mogelijk caramboles te maken.

Als je het figuur niet maakt mag je het in  totaal 3x proberen. Daarna is de volgende aan de beurt.

Als je klaar bent met oefenen dan loop je naar het bord toe en als je de hoogste bent van je groep schrijf je daar je naam op met het aantal caramboles wat je gemaakt hebt.

Staat er iemand met een hoger aantal in je groep dan heb je helaas pech.

Je kan dit oefenen er gewoon tussendoor doen en wanneer je maar wilt. En wat ook leuk is is dat je het met meerdere biljarters kan doen dan 2 of 4.

En het is weer eens wat anders dan een partijtje terwijl er toch een soort van wedstrijd in zit om als hoogste te eindigen.

Je kan dus op deze manier trainen op de woensdagmiddag, Vrijdagmiddag, Zaterdagmiddag .

Maar ook op de donderdagavond als men vroeg klaar is met de competitie of op maandagavond als we vroeg klaar zijn met de competitie.

Als er echt helemaal geen belangstelling is voor deze trainingsvorm dan blazen we het gewoon weer af.

 

Ko.

***************************************

 

Beste Leden,
Welkom allemaal op dit gedeelte van de site van onze vereniging.
Dit gedeelte wordt puur besteed aan lessen en hoe we met z´n allen een hoger niveau kunnen halen voor de leden die daar interesse in hebben.

Er wordt op dinsdagmiddag biljartles gegeven voor elk lid die dit wil. Alle varianten zijn mogelijk.

Iedereen kan vrijblijvend langskomen om te leren. Vrij spelen is helaas niet mogelijk op deze middag.
Er is nu een groep van 14 mensen die hiervan gebruik maakt.

Ook is het mogelijk om een bepaald onderdeel te leren. Zoals gezegd is iedereen welkom.

Een keer per maand zal op dit kanaal een paar terugkomende items gezet worden.

In dat kader gaan we elke maand een apart stootbeeld op de site zetten.

Onderstaand wat foto’s van de lessen.

 
Op deze pagina staan video’s gemaakt tijdens de lessen.
TIPS
Beste mede biljarters,
In mijn vorig verhaal gaf ik aan dat ik uitleg zou geven hoe ik mijn wedstrijden benader en hoe ik wedstrijden lees. Voordat ik begin doe ik altijd een minuut een paar trekstoten en doorschietstoten om het gevoel te krijgen. Ook een paar kleine en grote figuren speel ik. Dan begint voor mij de wedstrijd.
Allereerst ga ik altijd van mijn kracht uit. Daarom begin ik ook altijd liever zelf aan de wedstrijd. De beginstoot naar de band is daarom voor mij al de eerste stoot die concentratie vereist.
Als ik de keus heb om te beginnen doe ik dat dan ook meestal. Als ik het gevoel heb dat mijn tegenstander moeite heeft met de acquit stoot laat ik soms de tegenstander beginnen.

Ik probeer altijd vanaf beurt 1 de concentratie te krijgen en te behouden. Is heel moeilijk maar dat is wel de begin gedachte. Eigenlijk mag je geen beurt voorbij laten gaan zonder concentratie. Ik kijk niet naar het scorebord. Ik kijk als ik op mijn stoel zit meestal naar de tegenstander hoe hij presteert op het biljart. Is het een snelle speler of een langzame speler. Daar maak ik gebruik van. Dat zijn de sportieve middelen die je mag gebruiken op het groene laken. Goed de figuren aankijken als je aan de tafel staat. Altijd over 2 ballen de figuren bekijken. Neem de rust. Bij een snelle tegenstander vertraag ik het spel iets als ik aan de tafel sta en bij een langzame speler vertraag ik het nog meer. Mijn tegenstander mag de middelen ook bij mij gebruiken natuurlijk. Je hebt ook spelers die zich daar niets van aan trekken. Kortom lees je tegenstander. Behandel ook elke tegenstander met respect. Denk niet bij een tegenstander van 20 caramboles dat je eventueel meer beurten krijgt. Dan kom je meestal van een hele koude kermis thuis. Tegen elke tegenstander moet je je beste spel laten zien. Elke beurt die je meer nodig heeft is er een teveel. Hoe ik ook speel ik blijf altijd mijn spel spelen zoals ik het graag doe. Alleen dan heb je kans op een herstel in de partij. Heb je een groot figuur op de tafel en met veel concentratie heb je een prachtige bal gemaakt en het ligt daardoor klein, zorg dan dat je dezelfde concentratie of nog meer op kan brengen voor het kleine figuur. Als je dat niet doet gaat het kleine ( lees makkelijke ) figuur meestal mis. Als ik toch een makkelijk figuur mis dan ben ik op weg naar de stoel of kruk even kwaad op mezelf. Echter bij de stoel of kruk aangekomen is dit weg en is de focus er weer. Bij de volgende beurt of figuur mogen de gedachte van de vorige er niet meer zijn. Moeilijk maar wel noodzakelijk. Concentratie en focus is belangrijk om een goede partij biljart te spelen. Zorg ervoor dat je altijd zeker aan een figuur begint. Aan een figuur beginnen met de gedachte dat het toch wel mis zal gaan is geen goede basis om af te stoten voor het figuur. Als laatste tip wil ik meegeven dat je nooit verloren hebt als de laatste beurt is gespeeld. Nooit maar dan ook nooit opgeven. Als je opgeeft heb je inderdaad al verloren voordat de laatste beurt is gespeeld. En dat wil niemand. Ook je tegenstander niet. 

Ik weet dat dit allemaal dingen zijn die makkelijker gezegd kunnen worden dan dat je het moet doen. Maar daarom hebben we de lessen en iedereen kan mij aanspreken hoe ik er over denk en hoe ik de dingen op mijn manier oplos. Lessen kan nog steeds op dinsdagmiddag. We zijn nu met 18 mensen en het is altijd heel gezellig. Leren met gezelligheid. Kan niet beter.
Veel biljartplezier iedereen.
Groetjes,
Ko Hogervorst.
************************************
In mijn biljartspel heb ik vaak een volgorde van dingen die ik doe voordat ik daadwerkelijk afstoot. Ik heb deze volgorde in 5 punten verdeeld. Als je deze punten volgt komt je tot rust als je af gaat stoten voor de carambole.
 1. Neem de tijd om te bekijken hoe je de carambole wilt gaan maken. Bekijk dit van bal 2 en bal 3. Als je een beslissing hebt genomen ga je er voor. Niet meer twijfelen.
 2. Je bekijkt a.d.h.v. het patroon wat je wilt spelen hoe dik je bal 2 moet raken. Ook hiervoor rustig de tijd nemen.
 3. Je gaat bepalen of er zij effect gegeven moet worden. Zij effect geef je meestal als je bal 2 wilt helpen in een bepaalde richting en om de carambole te maken. Zij effect heeft geen invloed op de richting van de speelbal. ( bal 1 )
 4. Je gaat nu bepalen of je hoog of laag effect moet geven. Laag effect als je een trekstoot hebt en hoog effect als je een doorschiet stoot moet maken.
 5. Pas als je 1,2,3 en 4 hebt “afgevinkt ” beginnen we aan 5. Als je bij dit punt bent denken we niet meer aan 1,2,3 en 4. Punt 5 is de afstoot. We maken pas voorbewegingen als we bij punt 5 zijn. De voorbewegingen zijn een voorbode van de afstoot. Snelle voorbewegingen zullen een ferme afstoot geven. Rustige voorbewegingen geeft een rustige afstoot. Dus concentratie bij de voorbewegingen is noodzakelijk. Het tempo wordt dus bepaald door de voorbewegingen. Dan de afstoot. Bij de afstoot is het belangrijk dat we altijd met de top van de keu naar voren eindigen. Bij een trekstoot is dit dus max een cm boven het laken en bij doorschietstoten max 5 cm boven het laken. Als laatste waar we aan moeten denken is het blijven staan. Dat is heel belangrijk.
  Nog even de items van punt 5 samen gevat.
 • Tijdens de afstoot niet meer met punten 1,2,3 en 4 in je hoofd.
 • Voorbewegingen maak je alleen bij punt 5. Bij 1,2,3 en 4 dus geen voorbewegingen maken.
 • Rustige voorbewegingen geven een rustige afstoot. Concentratie is dus heel erg gewenst.
 • Gevoel geven bij het tempo. Laat je speelbal en bal 2 stoppen bij bal 3. Concentratie vereist.
 • Als je afstoot altijd eindigen met je keu naar voren. Dus niet terug halen of gaan zwaaien met de keu. De keu eindigt laag op het biljart bij een trekstoot en hoog bij een doorschietstoot.
 • Blijf staan als de afstoot is gedaan. Controleer jezelf of de keu inderdaad naar voren is geeindigt en laag op het biljart ligt of hoog als het moet.

Dit zijn mijn 5 punten die ik altijd volg. Vandaar dat je dan ook er voor zorgt dat je rustig kan biljarten en niet te gehaast aan een patroon begint.
Rust en concentratie is alles.
Als er vragen zijn dan hoor ik het graag als ik op de club ben. Ik zal daar dan ook weer een tip over schrijven.

De volgende tip zal gaan over hoe ik een wedstrijd benader en hoe ik zelf over het biljartspel denk. Dat is wel persoonlijk en kan door iedereen anders worden gezien.

 

 

 

 

 

 

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star